В какво се превръщат проектите – Зиг-заг мост в Казанлък

Хубав-лош, това се получи от проекта за Зиг-заг мост в парк Розариум, гр. Казанлък!

Оказва се сполучлив – според хората от града децата го използват интензивно.

Ето така изглеждаше като проект:

Площадка със зиг-заг мост
Общ вид на площадката с моста

На мястото на стара детска площадка в понижено пространство с правоъгълна форма се изгражда комбинирано съоръжение „Зиг-заг мост”. То е проектирано специално за конкретното място, като са използвани готови игрални модули – платформи, пързалки, стълби, стени за катерене.  Основното ниво на моста е +1,85м над терена в понижението, а ширината му е 1,8м. Съоръжението представлява мостова конструкция, продължение на алеята, водеща до площадката. В средата на моста, нивото му се повишава до +2,35 чрез дъговиден участък с дължина 2,5м. Това повишаване на нивото е с цел спокойно преминаване под моста от възрастен човек.

Зиг-заг мост
Основната конструкция на моста

Мостът се състои от носещи метална конструкция, настилка от дървен декинг и парапет от тръбна метална конструкция. Вертикалните носещи елементи са арки от стоманена тръба, огъната по радиус. Настилката е от дървен декинг. Парапетът е с височина 1,0 м над повърхността за ходене, което е достатъчно за предотвратяване на прескачането му. Състои се от платна с вертикални пръчки, свързани по двойки чрез арки в горната си част.

Самият мост има две чупки по 60° и едно повишение до +2,30м. Повишението е с цел отдолу да може да се минава спокойно. На долно ниво, под мостовата конструкция могат да се поставят допълнителни елементи, които да повишат игралната стойност на съоръжението. Това могат да бъдат пейки с масички, игрални панели, щандови  конструкции за игра на „магазин”, тунелче.

Игрална група 1
Игрална група 1

Игрална група 1: Въжен мост с дължина от ниво +1,85 до +1,50м, триъгълна платформа с височина 1,50м и водещи към нея две стълби – въжена и обикновена.

Игрална група 1
Игрална група 2

Игрална група 2, състояща се от платформа за катерене от ниво 1,85 до 2,75, квадратна кула с покрив, висока 2,75м, с изпъкнало прозрачно прозорче и балкон. От кулата се спуска винтова тунелна пързалка с вътрешен диаметър 75 см, от полиетилен.

Игрална група 3
Игрална група 3

Игрална група 3, състояща се от плаформа на ниво 2,20м с вертикална панелна стена за катерене с 15 броя катерачни хватки. От платформата тръгва полиетиленова пързалка със 2 завоя.

Игрална група 4
Игрална група 4

 

Игрална група 4, състояща се от вълнообразно мостче, триъгълна платформа на ниво +1,50, права пързалка и наклонена рампа за изкачване.

В зоната на чупката на моста бяха предвидени две вертикални стълби за директен достъп до него от долното ниво. Едната е странично разположена стълба от метални тръбни елементи, а втората – имитация на въже за катерене – т.е. вертикална извита тръба с възли за катерене.

На горно ниво на площадката, на мястото на старите люлки е предвидено да се поставят от нови такива, но с подобрена функционалност. Едната нова люлка е класическа двойна, с по-голяма височина на люлеене – 2,40, а другата е люлка-гнездо, позволяваща едновременното ѝ ползване от до 5 деца, както и от деца с физически увреждания. Поставя се предпазен парапет по ръба на подпорната стена. Той е с височина 1 м, с дизайн еднакъв с този на парапетите по моста.

Цялата настилка на долното ниво на площадката е каучукова, излята на място, върху съществуващата бетонова настилка. В зоната на люлките настилката е същата.

За да бъде достъпна площадката и за деца с увреждания е предвидено поставянето на игрални панели на ниво терен, в понижението, както и възможност за преминаване по мостовата конструкция с инвалидни колички.

Това, което беше изпълнено, е следното:

 

Основните несъответствия с проекта са по-малката височина на арките на моста, предвидения въжен мост е изпълнен като твърд, извитата пързалка е заменена с широка, а спиралната – с права. Липсват стълбите от долното ниво, игралните панели… Люлките вместо с височина 2,4 са 1,8м…

Ама каквото – такова! Оказва се, че дори когато се изпълнява авторски надзор, нещата пак не са под контрола на автора на проекта!

Ето и видео от съоръжението:

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.