В какво се превръщат проектите – Костенец

Дълго се колебах дали да представя реализацията на няколко мои проекта в община Костенец. Този конкретно го считам за сравнително успешен. За останалите ще си помисля, дали да ги публикувам…

Става въпрос за малка детска площадка на площада в с. Костенец.

Поради липса на място за стандартна площадка за деца до 12 години се ограничихме в създаването на малка зона за игра за най-малките – до 3 години. Всъщност място има, но поради характера на пространството – място за събиране на голям брой хора, счетохме за неудачно да отнемаме повече квадратура за детска площадка. Така че се остана 64 кв.м. Това си е напълно достатъчно за десетина деца до 3 години.

Искаше ми се да подходя по-нестандартно и да избегна съвсем класическите съоръжения от типа люлка-пързалка-катерушка. Още повече, че съвсем малките, едва прохождащи деца, имат нужда от по-ниски съоръжения и упражнение на прости дейности – ходене, навеждане, клякане-изправяне, следване на маршрут, сядане-ставане, балансиране по нестабилен терен. Друго, което исках да постигна е повече естествени материали, а самите елементи да са приятни на допир, да стават за галене и гушкане. Също и да имат някаква позната за малките деца тематика, например животинска. Сред многото каталози на дървени съоръжения за игра си избрах две неща на немската фирма Richter Spielgerate и едно на датската Kompan. Немските са едно семейство плуващи патици за яздене и парапет-ограда с мечета за въртене и плъзгане. От датския каталог избрах едно мини клатушкащо се мостче от серия Nature.

Това са само три съоръжения, при положение че в наредбата за детските площадки се изискват минимум четири. Така че разположих всичките в голям пясъчник, който сам по себе си е игрален елемент с висока игрова стойност. А пък и така се реши проблема с ударопоглъщащата настилка, която в случая не е особено необходима, поради изключително малката височина на свободно падане – около 50 см.

Тук трябва да отбележа, че има два недостатъка на площадката, още на проектно ниво: Първият е, че не отговаря на изискванията на наредбата, в която се предвижда ограда. Съвсем съзнателно не предвидих такава, защото щеше да създаде много неприятно отделяне на твърде малкия терен на площадката от общото пространство на площада. От друга страна няма никаква обективна причина да се слага ограда на грамаден (за населеното място) площад, далече от всякакво автомобилно движение и липса на бездомни кучета. Вторият недостатък обаче не намери решение – липса на сянка! Точно защото е на представително място решихме да не покриваме площадката с нищо, но това е сериозен проблем през лятото, специално за малките деца.

А сега – за изпълнението.

Тази площадка беше част от доста голям по обем и стойност проект за обновяване на централни и пешеходни зони в община Костенец и изграждането ѝ беше обект на търг по ЗОП. Търгът се печели с най-ниска цена за изграждане. Така че за мое съжаление съоръженията не бяха доставени от оригиналния производител, а вероятно са правени тук в България. Което не би било лошо, ако се изпълняват напълно точно и със същото качество.

Ето моите забележки:

Майката патица би трябвало да се клатушка, но е изпълнена статично. Мечетата се движат трудно, т.е за малки деца е невъзможно. Не са оцветени според проекта.

Мостчето е просто мостче от каталога на български производител, нищо общо с проектното. Особено цветовете…

Но, на фона на останалите площадки, тази е все пак по-добра. Надявам се да се ползва с удоволствие!

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.