Въжена площадка в гората!

Най-после една изцяло въжена площадка!

Дървена скулптура

При това – в естествена природна среда!

Мястото е наскоро „реставрираната“ крепост Цари Мали Град, край село Белчин, община Самоков. По-точно – боровата гора зад крепостта.

Съоръженията са в две групи – за по-малки и за по-големи деца.

Всяко съоръжение е разположено на отделна площадка – тераса в гората, като между отделните площадки има пряка видимост. Все пак са разпръснати на голяма площ – вероятно над 5 декара.

Естествено основната атракция е голяма въжена пирамида с отклонение към пързалка. Мога да кажа, че е внушителна! Възможно е да има недостатъци, но те не са очевидни.

Останалите съоръжения в зоната за по-големи деца са разни катерушки, което може да се предположи от основния използван материал – въжетата. Две са явно индивидуално проектирани, доста интересни – комбинация от вертикални, и наклонени мрежи, автомобилни гуми и гумени плоскости. Разнообразието от материали и форми предполага и доста различни начини за използване на съоръженията: катерене, балансиране, пързаляне, дори люлеене. Има и една супер идейна катерушка – тип „Тирбушон“, би приличала на лист на Мьобиус, ако беше от плътен материал.

Има и класически елементи за игра – люлки-кош и пързалки. Люлките са закрепени по различен начин, така че едната се люлее съвсем слабо и представлява по-скоро висящо „гнездо“, както им казват на английски на тези люлки – Nest swing. А пък пързалките са вградени в изкуствени пънове и седят доста ефектно в природната среда.

За най-малките е отделено кътче с подобни съоръжения, но съобразени с възрастта до 5-6 години. Похвално е, че не е подходено със стандартни съоръжения за малки деца – кули с пързалки, а отново с предизвикващи физическо усилие елементи!

Отделна голяма атракция е въжения мост, който свързва крепостта с района на детските площадки. Той минава на метър – метър и половина над терена, премоства едно дере и е изключително забавен, поради постоянното люшкане от преминаващите хора. От него се откриват и погледи към редица скулптури наоколо.

Последно да спомена настилките – преобладава пясък, с изключение на една от площадките, която е покрита със зелени каучукови плочи. И двата вида настилки са окантени с дървени трупи, което чудесно ги вписва в средата!

Обща оценка – чудесно място, става и за целодневни пикници и разходки, тъй като има и беседки, маси с пейки, чешма и тоалетна!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.