Малка детска площадка на ул. „Султан тепе“, София

В тази публикация искам да представя един мой осъществен проект. Работата по него започна през декември 2008г, после отлежа в очакване на финансиране до началото на 2012г. Тогава се оказа, че има нужда от преработка, поради преминаващо телекомуникационно трасе под терена на площадката. Не че кабелът се е появил през тези 4 години, но собственикът му се е сетил за него, чак когато се е стигнало до съгласуване на проекта…

Та ето това представлява проектът:

Технически проект

А така изглеждаше теренът на т.нар. детска площадка:

Кал, отпадъци и саморасляци  Купчини пясък и кофи за боклук

Занемарено триъгълно пространство до стената на Военната академия. Множество саморасли дървета, купчини отпадъци и кал. Релефът е хълмовиден, със значителен наклон.

Паркирани автомобили, тротоар липсва  Неугледен скат

Тротоари няма, автомобили паркират направо в калта, пешеходците не могат да преминават от тази страна на улицата.

И ето до какво доведе изпълнението на проекта:

Нов тротоар с алейни дървета  Ниша за сядане пред подпорната стена

На първо място – появи се тротоар – плочиран, с колчета против паркиране, алейна растителност и места за почивка.

Това стана възможно благодарение на овладяването на терена – ясно разграничаване на ниска и висока част и отделянето им с подпорна стена.

Информационна табела

На входа на площадката има информационна табела – уведомява за правилата за ползване и дава контакти  със стопанина на площадката, изпълнителя, проектанта и телефон за спешна помощ

Комбинирано съоръжение с пързалкаДвойна комбинирана люлка

После идват детските съоръжения – три на брой плюс пясъчник: Кула с винтова пързалка, двойна смесена люлка и пружинна клатушка.

Пясъчник  Двойна пружинна клатушка

Пясъчникът ще бъде „обзаведен“ с дървени пънчета за сядане на по-късен етап, вероятно.

Места за почивка   Подпорна стена с места за сядане

Местата за сядане са два вида – свободно стоящи пейки с облегалка и пейка без облегалка върху ниска подпорна стеничка.

Предвиденото озеленяване също е осъществено, но снимките са правени скоро след засаждането, така че ефектът на храстите и тревните площи още не се проявил.

Накратко – това е малък пример какво може да се постигне с инструментите на ландшафтната архитектура – от малко нугледно и неизползваемо пространство се получи неголямо място за игра, отдих и социални контакти за жителите на квартала.

Заслуга за осъществяването на проекта имат общинския отдел по озеленяване към район „Оборище“ на Столична община и изпълнителят „Солитер“ ООД

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: