Предизборни люлки

Чисто нови седалки!

От два-три месеца насам се забелязва видимо раздвижване около детските площадки в София. Чистене, поправяне, боядисване, изграждане на нови! Да се зачуди човек децата само преди избори ли играят навън, или трябва да повярваме, че този ентусиазъм относно местата за игра ще се продължи и следващия мандат…

Основно подобрение се забелязва в люлките. Отдавна оголели рамки се сдобиват със седалки, боядисват се стари люлки.

 

Чисто нови седалки! "Възстановени люлки"

Полага се ударопоглъщаща настилка, нови люлки се появяват тук-там

  Нова настилка под старата люлкаНова люлка

Обаче радостта от новите люлки скоро е помрачена. Като се вгледа човек, се оказва ле люлките далеч не са това което би трябвало да бъдат според наредбата за безопасност, пък и според нормалната човешка логика. Нито една от новите люлки няма люлеещ механизъм! Закрепени са с карабинери, или шегели, търкащи се директно в основната конструкция.

Закрепване  Вече изтъркано закрепване!

Седалките висят на вериги с недостатъчна дебелина, или такива с отвори в които детските пръстчета лесно могат да бъдат прищипани. Други пък са с тръбно окачване, което е забранено в наредбата, поради твърде голямата сила на удара, при евентуален сблъсък.

Верига  заклещване на пръсти във веригата

Самите седалки също се оказват некачествени. Няколко са дървени, с незаоблени ръбове, дори с метална рамка. Отново нещо, което е неприемливо от гледна точка на безопасността. Една от новите люлки е с пластмасови седалки от HDPE – добър избор за личния двор, но с недостатъчна здравина за обществено ползване.

Стърчащи болтове и незагладени ръбове  Сeдалка от HDPE

Надеждата да се задържат здрави поне един сезон, засега не се оправдава – люлката от първата снимка отново е без седалки!

Нова седалкаОтново без седалки

Между първата и втората снимка са изминали по-малко от 10 дни!

За финал ще покажа люлката, направена от мен и съпруга ми, с безплатни материали, малко труд и известно количество ентусиазъм.

Нашата люлка Проста люлка от гума

Направена е от бракувано статично въже, изрязана стара автомобилна гума и 4 болта с шайби и гайки. Вързана е на височина около 3 метра на две близкостоящи дървета и има страхотно дълга амплитуда на люлеене.  По моя преценка здравината й не е голяма, има опасност от протъркване на въжето, но при ежеседмични огледи и поддръжка (превръзване на възлите, при изтъркване) може да се ползва. Поне нашата е в ежедневна експлоатация цяло лято от около 15 деца.

Тази люлка може да се подобри, като се смени въжето с верига с дебелина на брънките поне 5 мм и се направи по-стабилно закрепване с примки около ствола на дървото.

С това искам да покажа, не че общинските власти трябва да правят подобни люлки, а че има по-евтини и добри алтернативи от люлките, поставени предизборно, без достатъчно съобразяване с изискванията за безопасност.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.