Узана – места за игра.

Площадка за игра от естествени материали

Узана е местност на билото на Стара планина, представляващо обширна поляна с множество хотелчета, басейни, ресторант, хижа, информационен център. Заобиколена е от хубави букови гори и предлага страхотни възможности за почивка и игри в природата. Чудесно впечатление правят детските площадки, разположени до всяко място за настаняване. Изработени са от естествени, вероятно местни материали, сравнително стандартни, но пък за сметка на това привлекателни и интересни.  Повечето съоръжения са познати на всички деца – люлки, пързалки, кули, клатушки.

Площадка за игра от естествени материалиПирамида за катерене

Особеното, което впечатлява са размерите на елементите – грандиозни структури, в сравнение с детските мащаби. Люлките са с височина от около 3 метра, което предлага незабравимо усещане от голямата амплитуда на люлеене. Клатушките са от дълги дънери и също са предизвикателство за децата.

Грандиозна люлка  Огромна клатушка

Игралната стойност на площадките се увеличава и от допълнителни декоративни елементи – мозаечни фигури и скулптури, пътека от пънчета, изрисуван тотемен стълб. Има и пясъчници, които обаче са доста занемарени.

 

Индиански тотемСлънчева мозайка

 

Мозаечна костенурка Пясъчник, пълен с трева

Качеството на изработката и грижите за безопасността не са основни характеристики в случая, но в природна среда децата и родителите биха били по-подготвени за рискове, отколкото в града. Това, разбира се не би трябвало да е извинение за допускане на недостатъчно обезопасени съоръжения за игра. От друга страна те изглежда са правени преди поне 5-10 години, когато темата за безопасността не беше все още толкова актуална. Суровият планински климат е дал отражение на здравината на съоръженията и много от структурите имат разковани и изгнили части. Преди използване на съоръженията родителите трябва да преценят кои от тях са достатъчно безопасни за децата им. Това е единствения начин да се осигури спокойна игра, докато площадките бъдат отремонтирани и обновени.

Пързалка с кула  Комбинирано съоръжение

Да се надяваме, че стопаните на площадките, ще проявят достатъчно загриженост за сигурността на децата и ще приведат площадките в състояние, съответставщо на стандартите за безопасност.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.