НДК-Космос

Зоната за големи деца

По случай рождения ми ден, днес беше открита най-новата площадка в София! (Ха-ха, щеше да е чудесно, ако беше истина, но си е чисто съвпадение на датите)

Откриване

На добре познатото място за игра в парка на НДК са поставени новаторски съоръжения за малки и големи деца. Първите ни впечатления са чудесни – просторни, ярки и приветливи зони за игра с различни настилки – дървесен чипс и шарено, излято на място каучуково покритие. Съоръженията са на датската фирма Компан, известни със здравината и безопасността и си. Дизайнът им е плод на дългогодишна изследователска работа – представяте ли си какъв купон е да разработваш съоръжения за игра!

Първо да опиша композицията: На по-високото ниво на площадката е ситуирана зоната за деца от 2 до 6 години. Върху настилка от дървесен чипс в естествен цвят са поставени 4 съоръжения – Комбинирано тематично съоръжение и три пружиниращи клатушки. Комбинираното съоръжение обединява две теми – от едната страна е пожарникарска кола, а от другите три – джунгла. По него могат да се извършват всевъзможни дейности.

Пожарна кола Комбинирано съоръжение Джунгла

Освен стандартните – катерене, пързаляне, спускане по пожарникарски лост има куп други занимания – провиране през отворите на колелата на пожарната кола, говорене през фуния, скриване в тайна беседка под горното ниво, въртене на кормило, движение на малки формички по маршрут (за развиване на фината моторика при малките деца), продаване на сергия… Сигурно има и още, които не съм забелязала. Много симпатична конструкция и като визия и като игрова стойност. Клатушките, които не снимах, също са тематични – превозни средства – мотор, автомобил и багерче. И те са забавни. ХУбаво е да отбележа, че старите мозаични пързалки са си още там, за радост на децата. Обезопасени са с пясъчна настилка при изхода и прегради над входовете. Имаше твърде много хора на откриването, иначе ми се искаше да си припомня пързалянето точно по тези пързалки… Приятно впечатление правят и двете кръгли пейки около брезичките – получило се е много уютно кътче за сядане.

Комбинирано съоръжение Тема Джунгла

В ниската част на детския кът е разположена зоната за порасналите деца.Води се за възраст от 6 до 15 години, но дребосъците също проявяват интерес към тази площадка. Вероятно заради яркия рисунък на настилката от изляти на място каучукови гранули. Точно тук се проявява темата „Космос“ – настилката е във вид на космическо пространство с планети, пръстени и спътници.

Съоръжението за големите Зоната за големи деца

Самите съоръжения също имат авангарден дизайн, което явно се свързва с космическата тематика. Едното съоръжение е що-годе познато – люлката кош я има на площадка „Пирамидата“ в парк Оборище. Различното тук е материалът – масивна тръбна конструкция, с интересна форма.

Люлка-кош Люлка-кош

Останалото е трудно за определяне и описание. Може да се каже, че е комбинирано съоръжение, че става за въртене, катерене, висене, люлеене, място за общуване. Но формата и конструкцията му са твърде неопределими, така че ще оставя снимките да говорят сами:

Въртележка-ракета "Космическо" съоръжение

"Шезлонг" под катерушката Съоръжение за висене

Да кажа и няколко думи за изпълнението: Площадките са изградени от БиПиСи ООД (http://www.bpc-parks.com/) професионално и прецизно. Всичко е сглобено здраво, инсталирано на необходимата височина, няма стърчащи болтове, гайки, трески и други познати картинки. Околното пространство също е изпипано – поставени са достатъчно пейки, кошчета, огради, дори тревната площ е зачимена.

Може да звучи като реклама, но наистина рядко се срещат така добре измислени и направени места за игра. Трябва да се отбележи и цената на това удоволствие, която беше спомената на откриването – 240 хиляди лева от спонсори за площадката и 10 хиляди от общината за околното пространство.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.