Детски съоръжения за обществени площи и за домашно ползване

Често забелязвам объркване и неразбиране на предназначението на игрални съоръжения от различен тип. На детски площадки за игра се поставят съоръжения за домашно ползване, но не липсват и случаи съоръжения за обществени площадки да се поставят в частни дворове. Докато второто не води до някакъв риск, освен от преразход на средства, то първият случай се счита за недопустим от гледна точка на стандартите за безопасност.

Примери за съоръжения за домашно ползване:

Люлка Кетлер

Примери за съоръжения за обществени площадки за игра:

Комбинирано съоръжение

Тук ще се опитам да разгледам различните типове съоръжения, да обясня разликите между тях и най-вече причините за тези разлики. Според мен познаването и правилното използване на двата типа съоръжения са важни както за проектантите и производителите, така и за потребителите –  общински власти, родителски настоятелства и сдружения, семейства.

На първо място ще разгледам капацитета на двата типа съоръжения. Тези за обществено ползване се предвижда да бъдат употребявани от голям брой деца едновременно и за дълъг период от време. Съоръженията за домашно ползване се предвидени за 1-2-3, да речем до 5 деца едновременно.

Това означава, че обществените съоръжения трябва да бъдат по-здрави, по-големи и с възможност за игра на групи деца, за деца с увреждания, да имат съревнователни елементи, да бъдат вандалоустойчиви и дълговечни.

От друга страна градинските съоръжения могат да имат по-лека конструкция, да съчетават в едно пространство различни занимания, да се използват материали с по-малка здравина, по-нетрайни и на по-ниска цена.

Добър пример са въжените конструкции. При обществените съоръжения те задължително се изпълняват от въже със стоманена сърцевина, за да може да поеме натоварването на неопределен голям брой деца, както и за да няма елонгация (удължаване) и да не може да бъде лесно срязано. За домашно ползване е напълно допустимо мрежите за катерене, въжените мостчета да бъдат от обикновено сукано полиестерно или дори конопено въже, или пък плетено статично такова.

Закрепването на двата типа също може да бъде различно. В повечето случаи парковите съоръжения изискват здрави бетонови фундаменти, докато домашните могат да бъдат просто вкопани в почвата, или дори да бъдат нестационарни, т.е. преместваеми.

Клатушка Пясъчник

Друга основна разлика е в конфигурацията на съоръженията на площадката, определена за игра. Отново от съображения за безопасност при обществено достъпните площадки е нежелателно в една конструкция да се съчетават люлеенето и друг вид занимание (пързаляне, катерене). Това е така, защото при тичане от пързалката към стълбичката децата могат да навлязат в зоната на люлеене на комбинираното съоръжение и да бъдат ударени от движещата се люлка. В частния двор тази опасност е далеч по-малка, а едно комбинирано съоръжение – кула с покрив и пързалка, обединено с люлка би  могло да спести място и пари.

Люлка

Игралната стойност на различните типове съоръжения също се определя по различен начин. Докато при обществените съоръжения по-високо се оценява възможността за повече на брой подвижни занимания, то в дворната площадка за игра предимство имат мултифункционалните елементи и тези, предразполагащи към творчески игри и занимания, или имитиращи живота на възрастните – къщички – на земята или на дърво, пясъчници с покрив, малки езерца и поточета…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: