Игрални скулптури

Лъв и слон

На няколко места в София има детски площадки, на които освен класическите игрални съоръжения са разположени и скулптури за игра. Местата, които аз знам, са градинката на бул. „Христо Ботев“ при пресечката с ул. „Клокотница“, парка при паментика на Съветската армия (стария Зоопарк),  парк „Оборище“, а и в кв. Бенковски около централния площад.

Днес представям първата площадка, тази на бул. „Христо Ботев“

Лъв и слон

Игралната зона обхваща почти цялата градинка зад спирката на трамвая в посока центъра. Има две комбинирани съоръжения за игра, изработени от метал, пясъчник и десетина бетонови скулптури покрити с бяла мозайка.

Куче Лъв

Всичко е върху асфалтова настилка, без ограда, люлките са изцяло на твърди връзки, а пързалките без изходна секция… изобщо безопасността тук явно не тревожи никого. Поне откъм игрална стойност площадката е на поне средно ниво.

Скулптурите предлагат по-различна форма на игра от останалите съоръжения.  Първоначално малките деца ги разглеждат, откриват какво представлява всяка фигура. Постепенно се приближават,  галят животните, пипат ги, за да се уверят, че няма да им направят нещо страшно. Накрая чак се осмеляват да се покатерят и да яхнат животното.

По-големите деца, разбира се, направо пристъпват към катеренето и скачането, но пък ги използват и за място за събиране и разговори.

Носорог Петел

Самите скулптури представляват различни животни и са разпръснати из терена. Не се забелязва някаква подредба, но пък има остатъчно отстояния между тях, както и  от други твърди предмети. Визията им е доста категорична, животните се различават лесно дори от най-малките.

Слонче Мечка или котка?

Представени са както любимите на всички лъв, слон, куче, така и животни за които не само децата ами и родителите им не биха се сетили – морж, пеликан, муфлон. Формите им са меки и заеблени, а размерите им са подходящи за използване от деца – няма по-високи от 1,2м. Би било чудесно, ако се обособят кътове с мека настилка около всяка скулптура – хем ще се открояват на фона на сивия асфалт, хем ще се осигури безопасно ползване.

Крокодил Морж

Муфлон Кончета

Единствения по-сериозен проблем с безопасността се явява при пеликана. Той представлява мини пързалка, но е твърде стръмен и няма как да се обособи изходна секция на улея за пързаляне. Хубавото е, че е достъпен само за по-големи деца, които се надявам  сами да виждат риска при пързалянето.

Пеликан - пързалка Пеликан-пързалка Пеликан - пързалка

Големият слон- пързалка също не предлага безопасно приземяване, но пък е обемът му е впечатляващ.

Познатото слонче - пързалка

Интересно ми е да разбера кой е автора на скулптурите, или може би дори не е само един? Надявам се някой да сподели, ако  знае.

1 Comment

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.