Игрални съоръжения на Витоша – Дендрариума

Хубаво е да има такива места – леко благоустроена природна среда с лесен достъп от града. Дендрариума в природен парк „Витоша“ се намира непосредствено до пътя, водещ към Златните мостове, на разклона за Копитото. Представлява природен комплекс от богата колекция дървесни и храстови видове, разположена в добре структурирано пространство. Стръмна алея води от паркинга към поредицата от езерца и полянки, разделени с горски и храстови масиви. По-надолу по алеята е оформен познавателен маршрут по който също има закътани места за почивка и игри. Навсякъде има разпръснати пикник маси с пейки, шезлонги и  детски съоръжения! Чудесна възможност за удължаване на престоя в дендрариума! На почти всяка полянка има по 3-4 съоръжения.

Люлка

Най-много са люлките, разбираемо 😉

Има още клатещи се мостчета, катерушки, влакче, пясъчник, стълба и пънчета.

Дървено влакче Пънчета

На пръв поглед грабват окото и ентусиазират децата да пробват всичко. Бързо откриват обаче, че предизвикателната стълба е твърде страшна, дори опасна, а някои люлки са счупени.

Преоразмерен въжен мост Плащеща стълба

Поне половината от съоръженията се оказват по-подходящи за тренировки на рейнджъри, отколкото за детска игра – толкова са преоразмерени. За безопасност изобщо не може да се говори, тъй като е голямо предизвикателство просто да се задържиш върху мостчето, както и да се изкачиш по стълбата за никъде.

Катерушка с пожарникарски лостове ВЪжен мост като за големи

Основният материал е грубо обработено дърво, съпътстван от метални тръби и вериги, крепежите са скоби и пирони. Просто и надеждно на вид, но недостатъчно трайно и устойчиво при по-внимателно вглеждане . Кафявата боя определено не повишава естетическите качества на съоръженията, особено излющената.

Като цяло добра идея и разположение на игралните елементи, обаче съоръженията би трябвало да бъдат по-смислени като форма, предназначение и конструкция.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: