Цял парк с детски площадки в Драгоман

Това си е направо забележителност за България – цял градски парк, ориентиран основно към посетители в детска възраст!
Още от магистралата се забелязват площадките  с шарени съоръжения. Това от една страна е чудесно, стига площадките да бъдат достатъчно добре обезопасени откъм пътното платно, но в случая не е точно така – оградата е нисичка и лесно преодолима дори от малки деца.
На влизане в парка с учудване забелязвам че почти цялата настилка е от каучукови павета! Стъпвам меко и приятно, и си мисля, че вероятно близостта на завода за рециклиране на автомобилни гуми има някаква връзка с това изобилие от ударопоглъщаща настилка. Да поясня – меките гумени плочи и павета, от които се изпълняват настилките на детските площадки се произвеждат от рециклирани каучукови гранули, слепени с полиуретаново лепило. Заводът на фирма „Ел Ем Импекс” ЕООД се намира в село Габер, общ. Драгоман.

Каучукова настилка в целия парк

Първото впечатление от парка е много приятно – просторни площадки с нови, големи и сравнително разнообразни съоръжения. Достатъчно пейки, беседки и места за почивка, спортни терени…. абе направо разкош! Само деца да има да използват всичко това…

Комбинирано съоръжение Комбинирано съоръжение

Площадките за игра определено имат възрастово разграничение – първата, най-близка до второстепенния вход е подходяща за деца от 2 до 6(8) години, втората непосредствено до нея е за най-малките до 3г, следващата е за по-големи – 6-12г, четвъртата е тематична – кораб и по моя преценка е за възрастови групи 1-3 и 3-6 г, а последната е общо взето за деца от 4-10г.

Кораб за игра Комбинирано съоръжение

Съоръженията които са използвани, нямат знак за производител и дали отговарят на някакви стандарти за безопасност. Смятам че са произведени от СД „Плант“. Отстояниията между съоръженията са достатъчни (с изключение на някои люлки), ударопоглъщаща настилка има в излишък – и на дебелина и като покрито пространство. Самите съоръжения нямат очевидно опасни елементи, повечето са здрави. Игровата стойност обаче не е на кой-знае какво ниво. Предлагат малък брой игрови дейности – катерене, пързаляне, люлеене, провиране, тематични игри. Интересен и непознат елемент по нашите площадки е поредицата от гумени гъби за прескачане. И с това се изчерпва разнообразието… Няма въртене, клатушкане, балансиране, пружиниране…

Прескочи-кобила Влакче за най-малките

Дотук с положителните характеристики. За съжаление паркът има и редица негативни качества. Първия проблем е липсата на поддръжка – площадките са мръсни, осеяни със слънчогледови шлюпки, неокосени тревни площи, неоплевени цветни площи, развалени настилки… Редица счупени елементи, особено на площадката за най-малките. Не съм сигурна дали игралните панели са били направени недостатъчно устойчиви, дали вандалите са били по-упорити, но нито един от тези панели не е вече годен за използване. Едната люлка е счупена и веригата й виси заплашително, а пясък не личеше дори да е слаган в определеното за това място.

Пясъчник без пясък Счупена люлка

Игрален панел - часовник Игрален панел с букви

Друго неприятно впечатление прави пълната липса на контрол в парка. На видно място до главния вход вместо информация за парка, изпълнителите, стопанина му и кой е финансирал ремонта има огромна табела със забрани! Ето я:

Забрани

Проблемът е, че никой не следи дали се спазват тези забрани. А те очевидно се нарушават непрекъснато. Дори бъгита се карат в иначе чудесния парк!
Особено ме подразни една от забраните “ Забранява се ползването на детските съоръжения от ЛИЦА над 14 години!!!
Нужно ли е да се напомня, че „лицата“ до 18 годишна възраст са ДЕЦА и имат право да играят! И че вместо да им се забранява нещо присъщо на възрастта им, може да се насочат към подходящи за тяхната възраст места, каквито определено не липсват в парка. Беседките са чудесни места за събиране на пораснали деца, а няколкото спортни игрища дават възможност за разнообразни занимания. Разбира се би могло да се помисли и за съоръжения специално проектирани за тийнейджъри, но това в България явно е утопия 😦

Спортна площадка Футболно игрище

И така равносметката:
Замисълът е чудесен,
Проектното решение е добро – разумно функионалното зониране на територията, приятна композиция на алейната мрежа, характерни детайли на настилките и парковите елементи,
Изпълнението е горе-долу. С други думи – добро изпълнение като цяло, с изключение на нещо много важно – настилките не са положени достатъчно стабилно. В резултат паветата и плочите са разместени на много места и настилката като цяло е с компрометирани ударопоглъщащи свойства.
Поддръжка и контрол – липсват. Това обяснява състоянието на парка само година и половина след обновяването му.

Тревичка в настилката

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: