Карибски пирати в парк „Св. Троица“

Ето как изглеждаше голямата детска площадка в парк „Св. Троица“ до лятото на 2009г:
Стара пързалка Стара катерушка

Старите пързалки - слончета

Бившите люлки Стари, изпочупени и ръждиви съоръжения. Доста безинтересни, такива, каквито има навсякъде другаде…. Без ударопоглъщаща настилка.

С ремонта на целия парк премахнаха всичко от площадката. После за всеобщо учудване я асфалтираха цялата. Без да се сложат нови съоръжения. Чак след като асфалтираха навсякъде, започнаха с изграждането на новата площадка за игра. Всъщност това не е толкова учудващо, защото преасфалтирането и строежът на площадката се извършваха от различни фирми.

Строежът продължи доста… от 20-ти август до 1-ви ноември 2009г! Но резултатът си струваше чакането:

Корабът Голямата пързалка и въртележка-купа

Голямата пързалка

Получи се нещо грандиозно като размер и ново като игрови дейности.

Бих разгледала положителните и отрицателните качества на площадката. Започвам с хубавите неща:

 • Много е привлекателна с цялостната си визия и предизвиква възторг у децата
 • Предназначена е за деца от горните възрастови групи – над 6г, дори над 8г – за които почти няма подходяща среда за игра.
 • Има много възможни дейности – катерене (по много начини), пързаляне, спускане по пожарникарски лост, въртене, пазене на равновесие, криене, провиране, въртене на корабен „рул“, погледни точки от мачтите и от най-високата платформа…
 • Горните нива са добре обезопасени и не са лесно достъпни за малки деца  – под 3г май изобщо не могат да стигнат палубата
 • Има добра настилка (благодарение на нея синът ми има леко охлузване на брадата, вместо вероятно счупване след изпускане на лоста при спускане)
 • Здрава и стабилна е. По изпълнението не виждам нищо обезпокоително – дървесината е обработена (импрегнирана), металните части са поцинковани, няма видими стърчащи крепежни елементи

Въжени мрежи за катерене Въжени мостчета между мачтите

Пожарникарски лост

Предната част за по-малките

Ето и отрицателните характеристики, доколкото аз ги преценявам като такива:

 • Твърде малък набор от дейности за по-малки деца – предната част на кораба е леко скучна, а задната е твърде недостъпна за деца под 6г. Това от една страна е добре от гледна точка на безопасността, но най-честите посетители на парка са родители с деца до 3 г и за тях няма много занимавки. Според мен в заданието за проектиране и изграждане на площадката не е било уточнено на кои възрастови групи да се наблегне.
 • Площадката редовно се претоварва откъм брой ползватели. Събота  и неделя там има стълпотворение от деца, което създава потенциална опасност от злополуки при невнимание.
 • За броени дни изчезна информационната табела, където бяха указани правилата за ползване, телефоните на стопанина на площадката и тези за спешна помощ. Не че това е най-важното нещо, но поражда неприятно чувство за безнаказаност и безотговорност, относно стопанисването.
 • Няма охрана или отговорно лице, което да се грижи за безопасността и реда в критични моменти. Не че някъде в България има такива, но през уикендите определено би било полезно.
 • Местата за сядане, кошчета за боклук са си старите – неугледни, зле монтирани (само преместени, без да се взема предвид нормалната височина за сядане), липсва чешма (по-скоро не е ремонтирана съществуващата) и тоалетна. За площадка, с такава посещаемост всичко това има голямо значение.

Очаквам вашите мнения:

Advertisements
Comments
4 Коментари to “Карибски пирати в парк „Св. Троица“”
 1. Светлана Георгиева каза:

  Днес бяхме там за първи път.
  Напълно съм съгласна с всичко по горе.
  Да допълня само, че беше адски мръсно вътре, просто непоносимо.
  Децата бяха много, според мен не е добре обезопасено, дори и за по големи деца.
  На външен вид изглежда добре, ново, но не е добре измислена.
  Завършила съм промишлен дизайн и смятам че детските съоражения, трябва да се измислят и проектират от хора които имат деца.

  Смятам също че трябва да има детски площадки за по-малки и по-големи деца, близо една до друга.

  Не знам дали тук е правилното място да пиша това, но така реших и имах нужда да споделя.
  Нека автора ме извини и ако сметне за добре, да изтрие коментара.

  Поздрави: Светлана Георгиева

  • Наслуки каза:

   Здравейте Светлана! Разбира се, че това е място за коментиране на съоръженията за игра!
   За замърсяването сте права – постоянно е много мръсно, явно се замърсява по-бързо, отколкото се чисти 😉
   Също така наистина съоръжението често се претоварва. Предполагам защото е едно от много малкото хубави, здрави, нови и интересни места за игра. Това струпване на деца създава опасност от злополуки, каквито вече е имало, но не съм наясно дали някой ги отразява.
   За това дали е добре измислено, по-добре да попитаме децата. Според мен на кораба се забавляват изключително активно и с интерес. Безопасността би трябвало да е гарантирана от знака за сертификация по EN 1176.
   А че трябва да има площадки за различните възрастови групи близо една до друга няма съмнение.

 2. lia ivanova каза:

  v tozi park igraq 14 godinii i se nadqwam da go zapazim kakto si e.. no tai kato weche klatushkite sa schupeni.. ne vqrvam da se zapazi mnogo dalgo.

 3. Elena каза:

  Когато видях за първи път кораба казах „Уау!“ Страхотно ми хареса. Обаче като се качих на горната палуба да го разгледам разбрах, че за първи и последен път пускам децата си там. Самата палуба е доста наклонена като наклонът свършва с дупката през която децата трябва да скочат, за да се хванат за пилона и да се спуснат надолу. Всички деца тичат по тази наклонена повърхност без да внимават особено и има съвсем реална опасност някое да бъде спънато или бутнато по този наклон към дупката и реално да падне от доста голяма височина. За съжаление тази площадка е чудесна на външен вид и доста опасна за използване. На тези снимки много добре личи колко е голям наклона и съответно дупката в оградата за спускане http://www.leikapeika.org/karibski-pirati

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: